تنظیم اجاره نامه
تنظیم اجاره نامه
اجاره نامه نوشتهای است که قسمتهایی از آن را موجر و بخشهایی را هم مستاجر مینویسد و و بعد از آن مستاجر وظیفه دارد تا با پرداخت مبلغی ماهیانه از مستاجره استفاده کند. اما به نظر شما مخاطب عزیز چه مواردی در تنظیم اجاره نامه مهم است و حتما باید ثبت شود؟ این مطلب را تا انتها بخوانید و جواب پرسش تان را دریافت نمایید.
شرایط انعقاد قرارداد اجاره خانه
شرایط انعقاد قرارداد اجاره ملک چیست؟ برای عقد قرارداد اجاره باید این شروط رعایت شود:
- هر دو طرف معامله یعنی موجر و مستأجر باید عاقل و رشید و بالغ باشند. افرادی که هنوز به سن قانونی یعنی 18 سال نرسیدهاند و افرادی که از نظر عقلی سالم نیستند، نمیتوانند اجاره نامه را تنظیم کنند.
- اجارهنامه باید حتما به شکل کتبی تنظیم و ثبت شود. همچنین باید از اجارهنامه 2 نسخه تهیه شود تا هم مالک و هم مستأجر 1 نسخه از آن را داشته باشند.
- از نظر قانونی تنها مالک یا وکیل رسمی او میتوانند ملک را اجاره دهند.
- لازم است حتما هنگام امضاء قرارداد 2 نفر شاهد حضور داشته باشند و قرارداد را امضا کنند.
مهمترین نکات برای تنظیم اجاره نامه
در ادامه برخی از نکاتی را که در زمان تنظیم اجاره نامه باید رعایت کنید آورده ایم:
- قرارداد اجاره نامه باید دارای 3 نسخه باشد و موجر، مستأجر و شهود دو طرف باید آن را امضا نمایند.
- اگر یکی از مالک یا مستاجر در زمان انعقاد قرارداد حضور نداشته باشد، وکیل رسمی آن فرد باید قرارداد را امضا نماید. البته باید اصالت وکیل تایید شود.
- موجر در صورتیکه مستاجر از تخلیه ملک در زمان مقرر امتناع کند میتواند درخواست تخلیه را به شورای حل اختلاف یا دادگاه ارسال نماید.
- اگر ملک اجاره داده شده نیاز به تعمیرات اساسی داشته باشد که تأخیر در انجام آن منجر به ضرر موجر شود، مستأجر نمیتواند مانع از این تعمیرات شود. البته مستاجر میتواند از حق فسخ قانونی خود استفاده نماید.
- اگر اجاره نامه با سند اجاره رسمی تنظیم شده باشد، موجر باید درخواست تخلیه را به دفترخانه ای که قرارداد اجاره را در آن تنظیم کرده ارسال کند. سپس دفترخانه درخواست رسمی را به اداره ثبت ارسال می کند.
- اگر مستأجر در زمان اجاره خسارتی به ملک بزند، موجر نمیتواند به صورت شخصی مبلغی را از روی ودیعه برداشت نماید. مالک باید به دادگاه مراجعه نماید و ضرر و زیان خود را مطالبه کند.
- در صورتی که مستأجر بدون اجازه موجر در ملک یا زمین تغییراتی ایجاد کند، موجر حق دارد تا آن را از بین ببرد. اگر در اثر این کار نقصی به ساختمان یا زمین وارد شود، مستأجر مسئول آن خواهد بود.
- لزومی ندارد که موجر مالک عین مستأجره باشد، ولی باید مالک منافی آن باشد.
- در زمان بستن قرارداد اجاره باید مشخص شود که هزینه های مشترک ساختمان شامل شارژ، هزینه تعمیرات ساختمان و … توسط چه کسی پرداخت میشود.
- اگر مستأجر استفاده نامتعارفی از ملک مورد اجاره داشته باشد، موجر میتواند از حق فسخ خود استفاده کند. مثلاً مستأجر از ملک مسکونی به جای ملک تجاری استفاده کند.
- اگر بعد از عقد قرارداد معلوم شود که ملک اجاره داده شده دارای مشکلات جدی است، مستأجر میتواند از حق فسخ خود استفاده کند. البته اگر موجر مشکلات را رفع کند، مستأجر حق فسخ قرارداد را نخواهد داشت.
- کلیه مخارج از جمله تعمیرات اساسی ملک، خرید آبگرمکن و … بر عهده موجر است؛ مگر آنکه خلاف این قضیه در اجاره نامه ذکر شده باشد.
- در قرارداد اجاره باید مدت زمان اجاره را تعیین کنید. اصولاً قراردادهای اجاره مسکن یک ساله هستند و در پایان مدت قرارداد در صورت توافق طرفین قرارداد تمدید میشوند.
- موجر باید مبلغ اجاره بها ماهیانه را در مدت زمان مشخص شده پرداخت کند.
- قرارداد اجاره نامه را میتوان به صورت عادی یا رسمی تنظیم کرد.
- عین مستأجره باید مشخص باشد و اجاره عین مجهول یا مردد باطل است.
- امکان اجاره دادن عین مستأجره به غیر توسط مستأجر وجود ندارد؛ مگر آنکه در قرارداد ذکر شده باشد.
- عقد قرارداد با فوت مستأجر و موجر باطل نمیشود.(مگر در شرایطی خاص)
- اگر مستأجر بدون مشورت مالک تعمیراتی در خانه انجام دهد، نمیتواند انتظار دریافت وجه از مالک را داشته باشد.
- پس از آنکه مستأجر دستور تخلیه ملک را از سوی دادگاه، شورای حل اختلاف یا اداره ثبت دریافت کند بین ۱۰ تا ۶۰ روز زمان دارد تا ملک را تخلیه کند.
اطلاعات درج شده در اجاره نامه
در اجاره نامه چه اطلاعاتی از مالک و مستاجر در قرارداد نوشته میشود؟
- شغل، محل سکونت و اطلاعات هویتی موجر حتما باید در قرارداد نوشته شود.
- شغل مستأجر و اطلاعات کامل مستأجر باید در قرارداد نوشته شود.
- زمان پرداخت ماهیانه اجاره بها از سوی مستأجر باید در قرارداد نوشته شود.
- نشانی دقیق محل اجاره و ثبت ملحقات اجاره اعم از پارکینگ، انباری، تلفن و ... در قرارداد.
- مدت زمان اجاره دادن ملک باید مشخص شود. مثلا ذکر شود که این ملک برای شش ماه اجاره داده شده است.
- مشخص نمودن میزان وجه التزام در صورت تخلف هر یک از مالک یا مستاجر.
- تعیین حقوق مستأجر برای انتقال مورد اجاره به غیر در قرارداد.
- تعیین نوع اجاره، حتما در قرارداد مشخص شود که اجاره به منظور سکونت است یا تجاری.
اگر شما بخواهید اجاره نامه را تنظیم کنید باید از قوانین و شرایطی که در بالا گفتیم پیروی کنید تا اجارهتان شکل قانونی به خود بگیرد. البته، اگر به مشاور املاک معتبر مراجعه کنید، تمام نکات اجاره نامه را برای شما تنظیم میکنند. املاک ساعی ازجمله مجموعه های معتبری هستند که میتوانید در زمینه اجاره ملک منطقه 22 به آنها مراجعه کنید و از تمام مراحل تنظیم اجاره نامه اطمینان داشته باشید.